Urząd Miasta i Gminy w Staszowie
tel.: 15 864 83 05
fax: 15 864 83 04
e-mail: biuro@staszow.pl

Sesje Rady Miejskiej on-line

Uwaga! SMOG

WIOŚ w Kielcach wydał ostrzeżenie o smogu, kiedy stacje pomiarowe w Kielcach i Połańcu odnotowały przekroczenie wartości 200 μg/m3 (mikrogramów na metr sześcienny) dla pyłu PM10, odpowiednio w Kielcach 212,13μg/m3 i w Połańcu 207,78μg/m3, które utrzymywało się co najmniej 24 godziny.

"W celu ograniczenia negatywnego wpływu wysokich stężeń szkodliwych pyłów w powietrzu na zdrowie ludności, zaleca się pozostawanie w pomieszczeniach i ograniczenie długotrwałego przebywania na otwartej przestrzeni." - Ostrzega Andrzej Sałata z Powiatowego Centrum Zarządzania Kryzysowego w Staszowie.

Dopuszczalna norma stężenia pyłu to 50μg/m3, która ostatniej doby została przekroczona czterokrotnie! Skoncentrowanie zanieczyszczeń oscylujące w dopuszczalnych granicach, wcale nie oznacza czystego powietrza. Ale takiego poziomu szkodliwych pyłów, które nie wywołują ciężkich powikłań zdrowotnych.

W skład pyłów wchodzą m.in.: siarka, metale ciężkie, silnie toksyczne chemiczne związki organiczne jak dioksyny i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, np. benzopiren.

Przy wysokich zanieczyszczeniach należy unikać lub ograniczyć do minimum czas przebywania na powietrzu. Ostrzeżenie dotyczy w szczególności dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży i osób z chorobami układu krążenia. Należy także unikać aktywności fizycznej na zewnątrz.

Co to jest PM10?
Pył zawieszony PM10 jest frakcją pyłu o bardzo małych rozmiarach średnicy ziaren - do 10 mikrometrów. Ziarna są wystarczająco małe, aby mogły przeniknąć głęboko do płuc.

Oficjalny komunikat WIOŚ w Kielcach

Monitoroing jakości powietrza dla województwa świętokrzyskiego

Monitoring jakości powietrza w Polsce

20-02-2017, Paweł Zimny
Strona którą odwiedzasz korzysta z plików cookies. Ustawienia dotyczące tych plików można zmienić w opcjach przeglądarki używanej do przeglądania Internetu. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o plikach cookies przeczytaj Politykę cookies.